Hulp bij verlies

Als iemand overlijdt kunt u verschillende gevoelens van verlies ervaren. Zo kunnen gevoelens sterk wisselen, op zich laten wachten of zich anders aandienen dan u had gedacht. Wat u precies voelt hangt nauw samen met de band die er was tussen u en de overledene.Dit boekje geeft inzicht in de vele emoties die mensen kunnen ervaren bij verlies. Dit inzicht helpt om aan uw emoties toe te komen: om ze te (h)erkennen, toe te laten en te doorleven. Zo kunt u grip krijgen op wat u voelt.
 

Kinderen helpen bij verlies


Wanneer er bij een verlies kinderen betrokken zijn, heeft u wellicht vragen over de manier waarop kinderen betrokken zijn bij wat er gebeurt. Wat is het beste voor kinderen; hen zoveel mogelijk beschermen en weghouden bij de verdrietige gebeurtenissen? Of hen juist zoveel mogelijk betrekken en vooral niet buitensluiten? 

Onderstaande boekjes kunnen u en uw kind helpen om te gaan met het verlies. Deze boekjes kunt u bestellen via ons contactformulier.


Je kunt de overledene niet meer terughalen in het leven.
Je kunt het verdriet van jouw kind niet wegnemen.
Maar je kunt jouw kind wel helpen dit verdriet te dragen.
Dit boekje biedt daarbij houvast.
 
De meest gestelde vragen over kinderen en de dood

Voor volwassenen om uit te leggen aan kinderenDeze brochure heeft als doel om u snel e informeren wanneer u vragen heeft over kinderen die met een verlies door de dood te maken krijgen. Want misschien bent u op dit moment niet in de gelegenheid om uitgebreid een boek te lezen. U hoeft deze brochure niet helemaal te lezen maar u kunt de hoofdstukken kiezen waarin de informatie staat waar u naar op zoek bent. Onder andere de volgende onderwerpen komen erin voor:

1. Wat kunnen kinderen begrijpen over doodgaan?
2. Hoe vertel je dat iemand dood is of doodgaat?
3. Wat vertel je aan kinderen over de dood?
4. Welke vragen kun je van kinderen verwachten?
5. Hoe kun je kinderen betrekken bij de regelingen?
6. Laat je kinderen afscheid nemen?
7. Hoe leg je uit wat begraven is?
8. Hoe leg je uit wat cremeren is?
9. Neem je kinderen mee naar de uitvaart?

De brochure kan dienen als steuntje in de rug, of wanneer u door reacties uit de omgeving gaat twijfelen over uw aanpak.
 

Lieve oma PluisOma Pluis is doodgegaan en Nijntje heeft veel verdriet. Oma wordt thuis opgebaard en de begrafenis vindt plaats op een rustig plekje in het bos. Ten slotte zien we Nijntje plantjes brengen naar het graf. Een moeilijk thema dat op lichtvoetige en directe wijze beschreven is en aansluit bij de kinderlijke belevingswereld. De tekst op rijm (rijmschema abcb) is beknopt en leest prettig voor. Qua uitvoering is het een écht Bruna-boek: een heldere tekenstijl, het gebruik van veelal primaire kleuren en een zwarte omkadering. Het boek kan zeker in een behoefte voorzien en is voor te lezen vanaf ca. 2 jaar.
 

Dag lieve....
Dit boekje is voor kinderen een fijn hulpmiddel in het rouwproces. In het boek kunnen kinderen alle herinneringen aan de persoon die ze missen opschrijven, tekenen of foto’s plakken. De ruime opzet en de prachtige aquareltekeningen maken dit tot een prachtig herinneringsboek.